Vill du ha matinspiration? Här serveras 12 smaskiga matsånger i varierade musikstilar. Feta och smöriga låtarär en cd-skiva paketerad i ett skivomslag som är utformat som en nätt receptbok. Boken innehåller låttexterna och sedan recept på maträtterna det sjungs om. Designen är i glatt rött kokboksrutigt.
Johanna och kökskvartetten består av Johanna Westman – programledare för bland annat SVT:s musikprogram Popitop, flera barnprogram, barnboks-författare, och författare till flera kokböcker för barn. Musiken är komponerad av barnmusikkompositören Tomas Hirdman och texten har Johanna och Tomas skrivit tillsammans. Övriga medlemmar är Niklas Gabrielson, Lisa Löwgren, Robert Cransioe, Kim Rogvall, Rickard Gustavsson Greta Gandini, Astrid Gandini och Hälsinglandskören. Till och med Mixer alias Lennart Jähkel är med som gästartist.
Cd-skivan inleds med en käck marschorkester med flöjt och bleckblås (trumpet och trombon) där vi får lära oss det mesta om potatis och vad man kan göra med den. Det är lite cirkuskänsla över soundet tillsammans med Johannas smittande glada, käcka och tydliga sång. De fortsätter med en riktigt skön och svängig reggae om spaghetti och köttfärssås. Man blir riktigt sugen på att äta, och det är bara att följa vad de sjunger eller titta i receptet i omslaget. Tredje låten är jazzig och går i moll om några restauranger där man får dålig mat eller serveringspersonalen är otrevlig.
Skivan fortsätter med en riktigt långsam men ändå väldigt svängig salsa om fruktsallad. Det är skönt groove som successivt byggs upp med introprat, piano, bas, gitarr, rytmer och sång. Därefter blir det fet discosynt om att baka bröd och protestrock mot barnmenyer. Låtmenyn fortsätter med kabaretmusik, en schlagerlåt om hur svårt det är att hitta på vad man ska laga till kalas som alla ska gilla, stress och snabbmatens fasor, en rocklåt om glädjen i att laga mat tillsammans och allt avslutas med en schvungande dragspelsvals.
Jordgubbspojken och Himmelspappan ser ut som en välillustrerad sagobok. Det är det också, men inte bara. Författare till boken är Gunilla Stierngren, psykoterapeut och psalmdiktare, som här ger oss ett ”krispaket”.
Boken innehåller en saga som handlar om en pojke vars pappa dör. Den utspelar sig från när pojk-en föds till när pojken är stor och det har gått flera år sedan pappan dog. Sagan har en lugn, fin ton med hopp i, trots den sorgliga handlingen.
Efter sagan finns en handledning för personal i förskola och skola som är till för att hjälpa pedagogen att möta ett barn som sörjer, men även barngruppen runt omkring. Den är tydlig, konkret och begriplig. Handledningen beskriver vad krisens faser kan innebära, sorgereaktioner, vad man konkret kan göra och exempel på hur man kan agera i några olika situationer.
Längst bak i boken finns noter – både till melodi och ackompanjemang samt texter och ackordanalys till sångerna.
Jag funderade på om det skulle bli känsligt att läsa sagan för barnen, men satsade och gjorde det. Barnen uppskattade sagan och kom att tänka på andra sammanhang med liknande handling till exempel Bröderna Lejonhjärta och Lejonkungen. De tyckte bilderna var fina och ibland roliga. De är detaljerade, vardagliga och välgjorda, så man kan gå igenom sagan en andra gång och titta och prata enbart utifrån bilderna.
Efter att vi hade läst sagan och tittat på bilderna lyssnade vi på några av sångerna. Till boken följer det med en cd-skiva med fyra nyskrivna barnvisor som berör tröst och sorg. Texten har Gunilla Stierngren skrivit och musiken är skriven av Boo Egebjer och Irma Schultz-Keller som även sjunger alla sångerna. Barnen tyckte att sångerna var vackra, sorgliga och spännande!
Den reflektion jag gör efter stunden med barnen är att det är väldigt bra att ta upp livsfrågor i ett vardagligt sammanhang, vilket kanske lätt glöms bort, och inte enbart om och när det sker något tragiskt.
Dans kring midsommarstångenär en glad färgrik bok med 16 danslekar, många kända från den traditionella svenska midsommardansen. Det följer även med en cd till boken. Det finns både de allra vanligaste danslekarna som Små grodorna, Prästen lilla kråka, Björnen sover och lite mindre vanliga som exempel Aspelöv och lindelöv, Små fåglarna i skogen och En riktigt bussig svärmor.
Varje uppslag har en danslek: på vänstersidan text, sedan en tydlig beskrivning hur dansen går till och på högersidan humoristiska och illustrativa bilder. När jag tittar i boken med några barn tycker de att bilderna, ritade av Tomas Joanson, är väldigt roliga, jag gör små dialoger till dem och vi skrattar gott tillsammans. Inga noter är med, men däremot en cd-skiva med dansledare, sång och orkester till. Musiker och arrangörer på skivan består av Leif Jordansson, Mikael Augustsson och jazzmusikern Nils Berg. Dansledare är Ylva Hällen (programledare för SVT:s barnprogram Bolibompa).
Vi bjuds upp till olika sorters sångdanser ackompanjerade av dragspel, saxofon, klarinett och rytminstrument. I Nu ska vi skörda linet får vi höra kul 3-mot-2-takt, coolt intro till Prästens lilla kråka, fräckt komp till Morsgrisar och allt avslutas med Raketen där stämningen förstärks med instrumenten till.
Efter att ha tagit del av denna bok och skiva vill jag bara säga – dansa ofta med barnen! Det är träning i samspel, motorik, rytm- och rumskänsla, mod att bjuda upp och att dansa med olika, men framför allt en glädjerik gemenskap.